•   |

Turecko a jeho tajomstvá

Sú dva druhy dovolenkárov. Tí, ktorí sa radi pravidelne vracajú do obľúbenej destinácie a tí, ktorí chcú každý rok objaviť niečo z nového súdka. Veľkej popularite sa aj tento rok teší orientálne Turecko, ktoré má svojim návštevníkom rozhodne čo ponúknuť. Vynikajúca gastronómia, krásne slnečné podnebie, luxusné hotelové rezorty so službami, ktoré vysoko prekonávajú tie naše a história, ktorá uchváti aj tých najnáročnejších cestovateľov.

Turecko a jeho tajomstvá

Osem mesiacov slnka


Vyše polovicu kalendárneho roka sa teploty v Turecku pohybujú nad 20 °C, čo pre otužilcov stačí už aj na kúpenie. No pre tých teplomilných odporúčame návštevu v rozmedzí od mája až do polovice októbra, kedy sa teploty držia stabilne nad tridsiatkou. Február a marec sú mesiacmi dažďov a chladnejších teplôt, kedy si namiesto pláže turisti môžu užívať vychýrené turecké kúpele.



Tour de pamiatky na turecký spôsob

Historické či prírodné bohatstvo Turecka Vás ohúri. Pokiaľ nepatríte k dovolenkárom, ktorí brány rezortu prvýkrát opustia v posledný deň dovolenky, máte sa na čo tešiť. Určite ste už neraz videli ilustračné fotky, ktoré znázorňovali ako symbol Istanbulu, skvostnú majestátnu mešitu. Jej názov je Hagia Sophia, čo znamená v preklade Chrám Svätej múdrosti. Patrí k najznámejším sakrálnym stavbám sveta a v súčasnosti v nej nájdete múzeum.

Na západnom pobreží krajiny sa nachádzajú ruiny starovekého mesta Efes, ktorého základy uzreli svetlo sveta už pred viac ako 4000 rokmi. Napriek tomu málu, ktoré z neho zostali, neustále fascinuje návštevníkov. Dodnes však stoja pozostatky Celsovej knižnice, pár múrov či výhrevný systém miestnych kúpeľov.

Návštevu tohto miesta rozhodne spojte s návštevou Domu Panny Márie. História miesta je podložená víziou nemeckej mníšky, ktorá na jej základe detailne opísala miesto, kde na sklonku života žila Panna Mária. Pritom nikdy neopustila hranice rodného Nemecka. Pôvodne na tomto mieste stál kostol a menší dom. Stavbu sa pokúsili postaviť do pôvodnej podoby a do dnešného dňa láka množstvo turistov, ktorí tu chcú zapáliť sviečku alebo len zveriť Panne Márii svoje najhlbšie starosti.


Keď tvorí príroda

Z množstva prírodných úkazov nemôžeme nespomenúť nádherné travertínové chumáče známe pod menom Pamukkale. Síce na prvý pohľad vyzerajú ako cukrová poleva, nenechajte sa oklamať. Ich tvrdosť je porovnateľná s kameňom a stovky metrov štvorcových pokrývajú svahy s tyrkysovými prírodnými bazénmi. Na kúpenie verejnosti sú sprístupnené len tie umelo vybudované, ktorých podobu však už dnes výrazne dokreslil prírodný travertín.

Ak cestujete pod záštitou cestovnej kancelárie, výlety si môžete vybrať zo širokého portfólia fakultatívnych výletov. „Klientom ponúkame v každej oblasti Turecka rôzne celodenné, či len pár-hodinové výlety, ktoré sa oplatí vidieť. Medzi najobľúbenejšie patria určite turecké kúpele, zážitkové safari, denné či večerné City Tour či pôsobivé delfínie šou, ktoré uchvátia malých, ale aj veľkých dovolenkárov,“ hovorí CEO CK HappyTravel Roman Berkes.



Odtiene vytúženého oddychu

Aj leňošiť môžete každý deň inak. Pokiaľ sa rozhodnete prebádať najkrajšie pláže Turecka, máme pre Vás pár overených tipov.

Nádherná piesočnatá pláž Kleopatra sa nachádza v meste Alanya. Pomenovaná je po egyptskej kráľovnej, ktorú toto mesto uchvátilo a jej čistota bola ocenená modrou vlajkou. Z pláže sa vám naskytne nádherný výhľad na hrad, ku ktorému sa viete vyviesť lanovkou.

Pláž Lara je jednou z najobľúbenejších pláží v Antalyi. Rovnako ako predošlá pláž je ocenená modrou vlajkou. Ďalšou obľúbenou plážou v tejto oblasti je Konyaalti. Tvorí ju šedý - skôr štrkovitý piesok, čiže praje viac prechádzkam v žabkách ako tým naboso. Tento pre niekoho nepríjemný aspekt však rozhodne vylepší nádherná panoráma hôr a útesov. V kombinácii s tyrkysovým morom je to doslova raj na zemi.

Newsletter

Odoberajte naše novinky