•   |

Sviatky v Turecku

Sviatky v Turecku

Sviatky v Turecku


Turecko, krajina spojenia východu a západu, je bohatá na rôznorodé kultúrne tradície a oslavy, ktoré odrážajú jeho rozmanitosť a históriu. Turecké sviatky sú príležitosťou pre obyvateľov krajiny prejaviť svoju oddanosť tradičným zvyklostiam a oslavovať spoločne s rodinou a priateľmi. Ponúkame pohľad na niektoré z najvýznamnejších tureckých sviatkov a ich zmysel pre kultúru a tradíciu.

Ramazan Bayramı (Eid al-Fitr): Sviatok Radosti a Solidarity

Ramazan Bayramı, alebo Eid al-Fitr, je jedným z najvýznamnejších sviatkov v Turecku. Prichádza po mesiaci pôstu, známom ako Ramadan, a je časom radosti, šťastia a vzájomnej spolupatričnosti. Po skončení Ramadánu sa Turci obliekajú do svojich najkrajších šiat, navštevujú rodinu a priateľov a zdieľajú sladkosti a darčeky, čím posilňujú väzby medzi sebou a oslavujú ukončenie pôstu.

Kurban Bayramı (Eid al-Adha): Sviatok Obety a Solidarity

Kurban Bayramı, alebo Eid al-Adha, je ďalším dôležitým sviatkom v Turecku, ktorý oslavuje obetu a solidaritu. Počas tohto sviatku sa slávia prorok Ibrahim a jeho ochota obetovať svojho syna na Božie prikázanie. Tureci v tento deň obetujú zviera a potom zdieľajú mäso s rodinou, priateľmi a chudobnými, čím sa posilňuje pocit spolupatričnosti a solidarity voči tým, ktorí majú menej.

Zafer Bayramı (Deň Víťazstva): Oslava Historických Víťazstiev

Zafer Bayramı, alebo Deň Víťazstva, je sviatok oslavujúci historické víťazstvá Turecka. Najvýznamnejším dátumom je 30. august, ktorý pripomína víťazstvo v bitke o Dardanely a neskoršie víťazstvo v bitke pri Dumlupınar, ktoré položili základy moderného Turecka. Tento deň je oslavovaný rôznymi kultúrnymi udalosťami, vojenskými paradami a ohňostrojmi.

Cumhuriyet Bayramı (Deň Republiky): Oslovujúce Narodeniny Krajiny

Cumhuriyet Bayramı, alebo Deň Republiky, oslavuje vznik Tureckej republiky a zavedenie moderného tureckého štátu pod vedením Mustafy Kemala Atatürka. Oslavy sa konajú po celom Turecku s vojenskými pochodmi, kultúrnymi podujatiami a verejnými oslavami, ktoré zdôrazňujú hrdosť a oddanosť krajine.

Turecké sviatky sú dôležitou súčasťou kultúrneho života krajiny a poskytujú príležitosť na prepojenie sa s bohatou históriou a tradíciou Turecka.  

Newsletter

Odoberajte naše novinky