•   |

Sviatky v Egypte

Sviatky v Egypte

Sviatky v Egypte.


Pestrá Mozaika Kultúry a Tradícií


Egypt, krajina plná starobylých zázrakov a fascinujúcej histórie, je tiež domovom rôznorodých sviatkov a osláv. Sviatky v Egypte sú príležitosťou pre miestnych obyvateľov prejaviť svoju oddanosť tradičným zvyklostiam a oslavovať bohaté dedičstvo svojej krajiny. Pozývame Vás na cestu kalendárom egyptských sviatkov.


Ramadan: Doba Pôstu a Spoločenstva


Ramadan je jedným z najdôležitejších sviatkov v Egypte a vo svete islamskej kultúry. Počas tohto mesiaca veriaci dodržiavajú pôst od svitu do západu slnka, vyjadrujúc tak oddanosť svojej viere a solidarity so skupinou. Egypt sa v tomto období premení do zvláštnej atmosféry, kde sa ulice a trhy začnú vyznačovať vôňou vonných špecialít pripravovaných na večerné lámanie pôstu, známe ako Iftar.

 

Termín Ramadanu sa mení každý rok vzhľadom na islamský lunárny kalendár. Ramadan trvá 29 alebo 30 dní a začína prvým novým mesiacom islamského lunárneho kalendára, známym ako Muharram. Preto je najlepšie sledovať miestne kalendáre alebo konzultovať s miestnymi autoritami, aby ste získali presný dátum začiatku Ramadanu v danom roku v Egypte. Na základe toho by ste potom mohli vypočítať, kedy presne sa Ramadan bude konať v konkrétnom roku. Pre rok 2024 pripadá ramadán práve na 10. marca až  do 9. apríla. 


Eid al-Fitr: Oslavy Počasia a Radosti


Po skončení mesiaca Ramadánu prichádza čas na oslavu Eid al-Fitr, ktorá je v Egypte považovaná za jednu z najvýznamnejších osláv. Tento sviatok je obdobím radosti, šťastia a vzájomnej spolupatričnosti. Egyptania sa obliekajú do svojich najkrajších šiat a vydávajú sa navštevovať rodinu a priateľov, aby sa podelili o sladkosti a darčeky.


Eid al-Fitr nasleduje po skončení mesiaca Ramadan. Jeho presný dátum sa taktiež mení každý rok vzhľadom na islamský lunárny kalendár. Eid al-Fitr začína prvý deň po skončení mesiaca Ramadan a trvá jeden až tri dni, v závislosti od krajiny a miestnych zvyklostí. Opäť je najlepšie sledovať miestne kalendáre alebo konzultovať s miestnymi autoritami, aby ste získali presný dátum Eid al-Fitr v konkrétnom roku v Egypte. Pre rok 2024 to sú dátumy 10.apríla až 12.apríla.


Osiris Festival: Oživenie Starovekého Mýtu


Osiris Festival je jedným z najstarších sviatkov v Egypte, ktorý oslavuje legendárnu postavu Osirisa, boha plodnosti a života po smrti. Táto oslava sa koná v mnohých častiach krajiny, pričom každé miesto má svoje vlastné unikátne tradície a rituály. Osiris Festival prichádza s farebnými procesiami, divadelnými predstaveniami a tradičnými tancami, čím oživuje dávne mýty a legendy pre novú generáciu. Tento sviatok nie je stanovený na konkrétny dátum, pretože nie je oficiálnou súčasťou kalendára sviatkov. V každom regióne sa koná v roznych termínoch. 


Koptské Sviatky: Zvuky a Vône Tradičnej Hudby a Jedla


Koptská kresťanská komunita v Egypte slávi svoje vlastné sviatky, ktoré sú plné duchovnej hlbokosti a zmyslu pre tradíciu. Sviatky ako Božie Narodenie, Veľký Piatok a Veľká Nedeľa sú sprevádzané tradičnou koptskou hudbou a jedlami, čo vytvára atmosféru pokoja a radosti. Koptské sviatky sú založené na koptskom kalendári, ktorý sa líši od gregoriánskeho kalendára používaného vo väčšine západných krajín. Napríklad koptské Vianoce, známe ako "Fitr", sa slávia 7. januára (25. Kiahk podľa koptského kalendára). Ďalšie dôležité koptské sviatky sú Veľký Post (zvaný Saum El-Soma), ktorý začína 55 dní pred Veľkým piatkom a trvá 55 dní, Veľký Piatok a Veľká Nedeľa, ktoré sa rôznia v závislosti od dátumu Veľkého Postu. Koptské sviatky sú dôležitou súčasťou koptského kresťanského kalendára a koptského náboženského života v Egypte a inde vo svete.


Zjednotená Pestrá Krajina


Sviatky v Egypte nie sú len dňami osláv a zábavy, ale aj príležitosťou na prepojenie sa s bohatou históriou a kultúrou krajiny. Bez ohľadu na vieru či tradíciu, Egypt ponúka sviatky, ktoré spájajú ľudí a uctievajú dedičstvo ich predkov. Nech už ste návštevník alebo miestny obyvateľ, účasť na týchto oslavách Vám umožní zažiť krásu a jedinečnosť egyptských sviatkov, ktoré zostávajú nezameniteľnou súčasťou tejto krajiny.


Celá ponuka zájazdov do EGYPTA TU >>>




Newsletter

Odoberajte naše novinky