•   |

Prečo sa oplatí navštíviť Kalábriu?

Taliansko jednoducho musíte milovať. Jeho severná časť je dostupná autom, a to v čase približne rovnakom, ako keby idete do Chorvátska. Nájdete tu široké piesočnaté pláže, pozvoľný vstup do mora a gastronómiu, ktorá sa svojou popularitou udomácnila aj u nás.

Prečo sa oplatí navštíviť Kalábriu?

Ak vás severné Taliansko očarilo, tak to južné vás doslova ohúri. Nádherná Kalábria je plná neopozeraných krás.


Talianska perla juhu

Situovaná je južne od mesta Neapol a jej terén tvoria prevažne horniny. Nakoľko je však zo západnej, východnej a južnej strany obmývaná morom, získala si stabilné miesto v dovolenkovom cestovnom ruchu. Kalábria má množstvo prekrásnych piesočnatých pláží a more, ktoré je označované ako najčistejšie v celom Taliansku.


Ako z pohľadnice

Pokiaľ si chcete obzrieť Kalábriu na obrázkoch, hneď medzi prvými určite objavíte majestátnu stavbu na skale. Toto mestečko z grécko-normandskej doby nesie názov Tropea. Okrem množstva zachovalých pamiatok sa rovno pod skalou nachádzajú prekrásne pláže s tyrkysovým morom. Niet divu, že je toto miesto jedným z najnavštevovanejších v celej Kalábrii. Neďaleko mesta Tropea sa nachádza ďalšie krásne miesto mys Capo Vaticano. Okrem prírodného bohatstva je unikátne aj tým, že sa tu do dnešného dňa dodržiava mnoho dávnych tradícií a pláže, ktoré sa tu nachádzajú, sú vyhlásené za najčistejšie v celej Európe.




Tajomné mestá duchov

Taliansko si za svoju existenciu preskákalo viacerými zemetraseniami. Nejde však len o popraskané okenné tabule, rozpadnuté strechy či trosky. V Taliansku po zemetraseniach často ostávajú opustené celé mestá a obyvatelia sa hromadne presúvajú do nových miest. Napriek týmto nepríjemným skutočnostiam však teraz na území Talianska nájdete viacero „miest duchov“, ktoré neustále lákajú turistov. Jedným z najznámejších je Craco, ktoré bolo definitívne vysťahované v roku 1964. Pre časté zemetrasenia, zosuvy pôdy a neúrodnú pôdu väčšina obyvateľov emigrovala do Ameriky a zvyšok sa presunul do bezpečnejších oblastí v okolí. Dnes je toto miesto v dezolátnom stave a svoje uplatnenie si našlo len ako filmová kulisa či ako miesto pre špeciálne kultúrne podujatia. Podobne je na tom aj mesto Pentedanttilo, z ktorého pre silné zemetrasenie odišli všetci obyvatelia. Je obkolesené mohutnými skalami, z ktorých niektoré pripomínajú roztvorenú dlaň, čím sa zaradilo k najfotografovanejším miestam v Kalábrii.




Gastronomické potulky zaliate slnkom

Okrem klasickej, ale zato vynikajúcej talianskej pizze, cestovín, rozmanitých syrov či morských plodov, si vás Kalábria získa pochúťkou zvanou tartuffo. Túto dobrotu, vďaka ktorej budú aj vaše sny chutiť sladko, vyrábajú v mestečku Pizzo Clabro. Samozrejme, nájdete ju aj inde, no toto miesto je ňou vychýrené široko-ďaleko. Zmrzlinová guľa plnená hustým likérom obalená v čokoláde či orieškoch si získa srdce azda každého návštevníka hovorí konateľ Happy Travel Roman Berkes

Newsletter

Odoberajte naše novinky