•   |

Prečo by ste mali stráviť dovolenku na Kréte?

Najväčší grécky ostrov s bohatou históriou a množstvom prírodných krás je obľúbenou turistickou destináciou. Slnečné počasie je tu až do neskorej jesene, takže ak sa obávate dažďa počas dovolenky, Kréta je stávkou na istotu. Pokiaľ si zvolíte túto destináciu, tu je pár tipov, ako môžete stráviť čas.

Prečo by ste mali stráviť dovolenku na Kréte?

Heraklion

Hlavné a zároveň najväčšie mesto Kréty. Nájsť tu môžete najväčší prístav v Grécku, benátsku pevnosť Koules, katedrálu Saint Minas či námestie Eleftherias, kde sídli Múzeum archeológie.


Agios Nikolaos

Na Kréte nájdete ruiny starobylého mesta Lato. Postavené bolo na vyvýšenom mieste s výhľadom na okolie. Jeho prístavná časť je dnešné Agios Nikolaos.


Cretaquarium

Podmorský svet Stredozemného mora si môžete prezrieť v priebehu dvoch hodín v jednom z najväčších európskych akvárií. Žraloky, medúzy, morské koníky a množstvo iných podmorských stvorení uvidíte vo viac ako 60 nádržiach.


Ierapetra, Vasiliki

V obci kúsok od mesta Ierapetra sa nachádzajú pozostatky jednej z vôbec prvých minojských osád.


Chania

V tomto meste nájdete jedno skutočne unikátne grécke múzeum. V múzeu typografie si môžete prezrieť vzácne historické knihy, noviny, tlačiarenské lisy či litografiu.


Lefka Ori

Najväčší horský masív na Kréte sa rozprestiera na západnej strane ostrova. Masív tvorí asi 50 vrcholov nazývaných Sori. Pripomínajú zahnuté kužele a najvyššie vrcholy sú aj koncom júna zasnežené. Nachádza sa tu množstvo jaskýň či priepastí, z ktorých je najznámejšia tiesňava Samaria.


Ostrov Chrissi

Keď už budete na Kréte, bola by škoda, neuvidieť nádherný neobývaný ostrov Chrissi. Leží vzdialený asi 15 km loďou od južnej Kréty. Dostať sa sem viete len počas dňa, nakoľko na ostrove nie je pitná voda, je tu zakázané prenocovať a ostrov je vyhlásený za chránenú prírodnú oblasť. 


Newsletter

Odoberajte naše novinky