•   |

Ostrov KOS a jeho krásy

Ostrov KOS a jeho krásy


KALIMERA


Navštívte aj Vy grécky ostrov Kos a objavte všetky krásne miesta, ktoré ostrov ukrýva! Lietať budeme z Piešťan,  z jedného z najmenších letísk v Európe a v spojení s ďalším veľmi malým letiskom na ostrove Kos vieme pre Vás zabezpečiť maximálnu možnú mieru dodržiavania opatrení a priebeh Vašej bezpečnej cesty na dovolenku. 



Kos s príjemným jemným pieskom a azúrovým morom je prezývaný aj ako domov Hippokrata, ktorý je považovaný za otca lekárstva.

 

Základné informácie:



Poloha: JV časť Egejského mora, v blízkosti tureckého pobrežia, ktoré je pri dobrej viditeľnosti krásne vidieť

Rozloha: 290 km2

Hlavné a najväčšie mesto: Kos

Mena: euro

Jazyk: gréčtina, na komunikáciu angličtina/nemčina

Časový posun: +1hodina

Dĺžka letu: cca 2,2hod. z Bratislavy (BTS) – KOS (KGS) /transfer do hotelov je cca 30-40min/

 

Počasie:

Ostrov sa nachádza v subtropickom podnebí – typické sú veľmi teplé a suché letá, s priemernou teplotou 26 stupňov Celzia na začiatku mája až 30 stupňov v mesiaci jún. Teploty v mesiacoch júl- august môžu dosiahnuť až 4O stupňov. Teploty sa však dajú zvládnuť vďaka studenému morskému vetru. More má priemernú teplotu počas leta je cca 20 – 25 stupňov.

 

Odporúčame navštíviť tieto letoviská:

 

Psalidi – leží vo východnej časti ostrova, veľmi blízko hlavného mesta Kos, ide o kľudné rekreačné stredisko. Vďaka svojej nížinatej oblasti je ideálnym rajom na pešiu turistiku či cyklistiku. Cyklotrasa sa tiahne okolo celého pobrežia. V mestečku Psalidi nájdete tradičné grécke taverny, rôzne bary a obchodíky. Pláže sú tu piesočnato – kamienkové, s väčšinou pozvoľným vstupom do mora, odporúča sa obuv do vody. Miesta sú teda vhodné nielen pre menej skúsených plavcov ale aj pre deti. Nájdete tu aj bohatú ponuku vodných športov – vodné lyže, windsurfing či jazda na člne.     

Už si stačí len vybrať ten správny hotel. Ponuku hotelov v tejto oblasti nájdete.

 

Tigaki – rozprestiera sa v severnej časti ostrova, len pár kilometrov od hlavného mesta. Okolie letoviska je plné krásnej prírody, čo láka turistov na rôzne výlety, napríklad navštíviť jazero a okolité mokrade. Tunajšia pláž je najdlhšia pláž ostrova a má necelých 10km, s pozvoľným vstupom do mora získala aj ocenenie modrou vlajkou EU. Morská hladina má nádhernú tyrkysovú farbu. Výborné sú tu podmienky pre jachting či windsurfing.

V mestečku nájdete obchodíky, typické taverny, ktoré ponúkajú množstvo pokrmov z rýb, tradičné grécke pokrmy či iné jedlá.

Ponuku hotelov v tomto letovisku nájdete.

 

Kardamena – leží v JV časti ostrova a ide o druhé najväčšie letovisko ostrova. Jedná sa o rušnejšie letovisko s bohatým nočným životom a vyhľadávajú ho najmä tí, ktorí túžia po aktívnej dovolenke . Nájdete tu takisto tradičné taverny, obchodíky a pod. Zo suchozemských aktivít môžete vyskúšať jazdu na koni alebo jazdu na motokárach na motokárovej trati. Pláž má nádherný zlato-biely piesok a obmýva ju čisté Egejské more. Pláže v tejto oblasti sú s pozvoľným vstupom do mora. Priezračná voda a kúzelné morské dno lákajú hostí na potápanie či šnorchlovanie.

Vybrať si môžete z týchto hotelov v letovisku Kardamena.


 

Lampi – je kľudnejšie predmestie hlavného mesta Kos na severnej strane ostrova. Pláž je tu piesočnato- kamienková a vybrať si tu môžete zo širokej ponuky vodných športov. Za ďalšími zážitkami môžete kedykoľvek  vyraziť do hlavného mesta Kos. História tohto mesta siaha až do 4st. pnl.  Navštívte archeologické múzeum, hradby lemujúce starý prístav či starovekú Agoru.

Samozrejmosťou sú v meste aj kaviarne, taverny, nočné kluby či diskotéky.

Ponuku hotelov v tejto oblasti nájdete.



 Čo určite treba navštíviť?

 

Ide naozaj o malý ostrov (na dĺžku ostrov meria cca 45 km a na šírku cca 10 km) preto je najjednoduchšie požičať si na prepravu auto, štvorkolku alebo scooter. 

 

Mesto Kos – centrum mesta je okolo prístavu a jeho dominantou je stredoveká rytierska pevnosť (nie je však pre verejnosť prístupná). Okrem tradičných taverien, barov, nákupných možností tu nájdete aj množstvo pamiatok ako napríklad archeologické múzeum, Hippokratov platan, hrad rytierov sv. Jána, starobylý amfiteáter, ruiny rímskych kúpeľov, pamiatky z tureckého obdobia (mešity).



Svätyňa Asklépion – leží približne 4 km od mesta Kos. Podľa gréckej mytológie bol Asklépius bohom medicíny a liečenia a zvykli sa mu stavať v minulosti svätyne Asklépiony (na zemi ich je niekoľko, avšak najväčšou a najznámejšou je práve tá na Kose).


Kefalos – v dedinke, ktorá je na vrchu na západe ostrova sa nachádza veterný mlyn. Je tu typická grécka atmosféra či úzke uličky s bielymi domčekmi.


Staroveká Agora – išlo o centrum hlavného mesta s trhoviskom, zachovali sa z nej stĺpy, oblúky či zrúcaniny Afrodinitej svätyne, Herkulov chrám a kresťanská bazilika.


Jaskyňa Aspri Petra – znamená v preklade biely kameň, a nájdete ju na hore Mount Zini, stará je 100 -140 miliónov rokov a našli sa tu rôzne predmety z doby bronzovej.


Antimachia – tunajší ľudia dodržiavajú tradície a zachovávajú si aj tradičnú architektúru. Pri dedinke možno nájsť benátsku pevnosť, z ktorej je krásny výhľad, dva kostoly i veterné mlyny.


Soľné jazero Aliki – nachádza sa medzi strediskami Marmari a Tigaki. Toto 2 km dlhé jazero v lete vysychá a je pokryté soľou.


Asklepion – jedná sa asi o najväčšiu pamiatku na ostrove. Asklepoin, historický antický objekt má niekoľko „podlaží“ a zo samého vrchu je výhľad takmer na tretinu ostrova.



Termálne pramene – majú takmer teplotu 50 stupňov Celzia a voda pomáha najmä pri chorobe, pri kožných problémoch či dýchacích problémoch.

 

Ponuku všetkých našich hotelov na ostrove Kos nájdeš.


Lietame z PIEŠŤAN



Newsletter

Odoberajte naše novinky