•   |

Najlepšie suveníry z obľúbených potuliek svetom

Je zaužívanou tradíciou doniesť svojim priateľom či známym z dovolenky nejaký ten darček. Či už to je jedlá pochúťka z miestnej kuchyne alebo drobnosť, ktorá je typická pre danú krajinu. Ak nie ste veľkí fanúšikovia nakupovania suvenírov pre celé rodinné osadenstvo, stavíme sa, že aspoň vy si nejakú tú pamiatku z dovolenky v kufri odnesiete.

Najlepšie suveníry z obľúbených potuliek svetom

Turecko s chuťou orientu

Kto v Turecku neochutnal lokum, ako by tam ani nebol. Táto sladká dobrota je považovaná za jednu z najstarších cukroviniek na svete a vyrobená je zo stuhnutého cukru a pektínu a následne je obalená v práškovom cukre, kokose či orieškoch. Chuť pravej tureckej dovolenky objavíte tiež v tradičnej chalve, baklave či sušených pochúťkach z miestneho ovocia. V Turecku tiež môžete nakúpiť originálne vodné fajky, kvalitnú kožu, no ak chcete len drobnosť, tak odporúčame nazar. Pod týmto názvom sa ukrýva drobná sklenená korálka, ktorá symbolizuje oko proroka a má vás uchrániť pred zlou energiou či urieknutím. Ideálny ako darček aj preto, nakoľko vraj funguje len vtedy, ak ju niekomu podarujete.




Gurmáni s talianskym temperamentom

To, že Taliani majú vo svojom kulinárskom repertoári množstvo pochúťok, ani netreba spomínať. Pravým talianskym parmezánom, vínom či kávou určite nikoho neurazíte. Ak by ste napriek tomu siahli po niečom, čo ostane na pamiatku, typickým suvenírom sú tu karnevalové masky či šperky vyrobené z lávového kameňa. Vynikajúci darček je tiež vychýrený sicílsky med.




Poklady z čias faraónov

Obchodíky so suvenírmi v Egypte doslova prekypujú rôzny soškami sfíng, pyramíd, faraónov či inými podobnými vecami, na ktoré vám však doma bude len padať prach. Väčšina z nich ani zďaleka nemá takú hodnotu, za akú ich plánujete kúpiť, nakoľko domáci radi zarábajú na turistoch. Egypt je preslávený výrobou sošiek z pravého alabastru. Zaručene pravé však kúpite len v špeciálnych predajniach a nie od pouličných predajcov. Rovnako je to aj s maľbami na papyruse. Tie na trhoch kúpite s najväčšou pravdepodobnosťou falošné, namaľované na banánových listoch a zlepené lepidlom. Na prvý pohľad rozdiel možno nespoznáte, no zbytočne ho preplatíte.




Darčeky na grécky spôsob

V Grécku namiesto hmotných darčekov radšej siahnite po tých jedlých. Ich famózne olivy, olivový olej a medy chutia až zázračne. Tieto dobroty vydržia dlhú dobu, a preto sú ako darček ideálne. Nájdete tu však aj množstvo kvalitnej kozmetiky pripravenej z olivového oleja či na báze oslieho mlieka.



Newsletter

Odoberajte naše novinky