•   |

Na čo sú nám vlastne cestovky?

„Cestovanie je jediná vec, ktorú si kúpiš a spraví ťa bohatším"

Na čo sú nám vlastne cestovky?

V poslednej dobe sa dosť často stretávame s tzv. "odborníkmi na cestovanie". Nie nebojte sa nejdeme ich tu nijako urážať ani dehonestovať ich blogerstvo, tak ako to mnohí z nich robia na stranu cestovných kancelárií (ďalej len CK) i napriek tomu, že do cestovného ruchu ako odvetvia nevidia.

 

Áno, do určitej miery je jednoduché zaobstarať si letenku a ubytovanie a môžete letieť, tak ako o tom blogeri píšu. Veď sú tu rôzne portály, ktoré ponúkajú tieto služby individuálne. Čo sa však stane, ak nastane situácia, ktorá zapríčiní, že z nejakého dôvodu lietadlo neodletí. Vám síce letecká spoločnosť ponúkne náhradný odlet a dnes už možno i bez poplatku, ale čo s ubytovaním? To Vám žiaľ prepadne, alebo v tom lepšom prípade zaplatíte určité percento ako storno z ceny. Nehovoriac o vybavenej dovolenke v práci. Budete mať ešte toľko dní, aby ste si zobrali inú, alebo máte tak skvelého zamestnávateľa, že si termín budete môcť jednoducho zmeniť i v práci?

 

A viete čo by sa stalo, keby ste si zájazd zakúpili v CK? Ak sa zájazd zruší, či už zo strany leteckej spoločnosti, alebo z dôvodu akéhokoľvek problému ubytovacej kapacity, tak Vám CK vráti všetky Vaše investované peniaze (V dnešnej pandemickej dobe je to síce formou Vouchera - ale stále platí, že neprídete ani o časť Vašich peňazí. ).

 

Aká je ale ďalšia výhoda cestovania práve prostredníctvom CK? V každej destinácii máme delegátov, či už slovensky alebo česky hovoriacich, ktorí sú Vám k dispozícii 24 hodín denne, či už v prípade orientácie na letisku, transferu priamo do hotela a z hotela, alebo i v prípade nepríjemností s ubytovaním, či keď nanešťastie ochoriete.

 

Viete si predstaviť tieto všetky a mnohé iné situácie, kde potrebujete ovládať cudzí jazyk, aby ste sa dohovorili a samozrejme poznať zvyklosti krajiny a náturu obyvateľstva? Nie každý je v týchto situáciách zbehlý a vie sa okamžite zorientovať. Naši delegáti v destináciách pracujú už niekoľko rokov a všetky tieto kolority krajín poznajú a ocitli sa už vo všetkých spomínaných situáciách.

 

Neraz sme sa stretli i so skutočnosťou, že ľudia, ktorí cestujú na vlastnú päsť oslovia našich delegátov, aby im pomohli s vybavením ubytovania, transferom na hotel či v prípade, že potrebujú lekára. Nie každý delegát má však čas na iných ako našich klientov, ktorí sú prvoradí. Áno keď natrafíte na dobráka od kosti s minútkou času, pomôže Vám, a potom je na Vás ako sa mu za jeho službu odvďačíte. A áno, je pravda že ušetríte, ak za takéto služby neplatíte a považujete ich za pomoc krajana v núdzi.

 

Poradili Vám úspešní blogeri, že napríklad dovolenka na Silvestra Vás bude stáť menej bez CK?

 

Poďme sa na to pozrieť:

 

Musíme nájsť konkrétny termín a konkrétny hotel, častokrát sa totiž stane, že ak hľadáte dovolenku na vlastnú päsť, termíny letov sa nie vždy správne kryjú s dostupnosťou v danom hoteli. A máme tu prvý problém. Letenka nesedí s dostupnosťou hotela, čiže prvý kompromis z Vašej strany - zmena konkrétneho termínu, alebo zmena hotela? Čo z toho si ale vybrať? Kto Vám poradí s výberom hotela? Hotelov sú veľké množstvá a vybrať si z nich ten najvhodnejší je niekedy naozaj fuška, nehovoriac o tom, že keď si zle vyberiete, môžete sa sťažovať sami osobne v hoteli (to vám prajeme pevné nervy, dostatočnú znalosť cudzieho jazyka a trpezlivosti), alebo dospieť k druhému kompromisu : No kašlem na to, že ma ubytovali k výťahom, alebo k hlučnej diskotéke, voľačo musím vydržať, veď som ušetril - bingo - dovolenka ako lusk a nie je sa ani komu sťažovať, teda keď nerátame hotel, nehovoriac o tom, že kompenzácia v podobe vrátenia časti peňazí je v nedohľadne.

 

Tak dva kompromisy už máte za sebou. V tom lepšom prípade ste si vybrali dobre a kryje sa Vám termín letenky s voľnou kapacitou v hoteli a strávili ste pri tom len niekoľko hodín, či dokonca dní. Ale čo čert nechcel zistili ste, že ste zabudli doobjednať batožinu. Uf priamo na letisku je to ale drahšie, ak vôbec batožinu povolia. (tu je rozhodujúcim faktorom obchodná politika leteckej spoločnosti)  Tretí kompromis, ktorý Vašu peňaženku bude niečo stáť. Tak sa po nej buchnite a zaplaťte. Veď ste ušetrili inde. Sedíte v lietadle a zistili ste, že vlastne na palube nie je občerstvenie v cene. Hm, tak máte dve možnosti, buď ste to vedeli a vopred ste si kúpili bagetu a vodu v duty free, ( ak ste 3 členná rodina tak vás to stálo cca 20€.) alebo ste si to nevšimli, sedíte v lietadle a ste hladní. Poviete si: veď vydržím tie 4 hodiny predsa ( a je tu štvrtý kompromis, len v tom lepšom prípade, keď Vaše deti neplačú od hladu a nepýtajú si niečo jesť, to k tomuto kompromisu pribudne ešte pár popustených € z peňaženky)

 

Po prílete do vysnívanej destinácie vystúpite z lietadla a hľadáte kadiaľ íst' po batožinu. Po jej úspešnom nájdení vychádzate z haly a hľadáte taxi, ktorý Vás odvezie do hotela. Tu môžete len dúfať, že natrafíte na taxikára, ktorý Vás nechce ošúpať a vypýta si niekde dvojnásobok niekde trojnásobok bežnej ceny a Vy s vedomím, že cestovanie z a na letisko je vždy drahšie, zaplatíte - vždy to závisí od Vašej miery úsudku a schopnosti vyjednávať, či nechať sa ľahko obtiahnuť. ( obchodník totiž neklame, on len využíva situáciu )

 

Alebo ak ste napríklad dvojica mladých študentov s malým batohom na chrbte, jazykovo vybavení a skúsení, tak si nájdete možnosti lokálnych spojov a ak sa po nejakom čase čakania dostanete do autobusu, tak opäť ušetríte.

 

Ale ruku na srdce, ak tu opakovane spomíname skúsenejších cestovateľov, ktorí už vedia čo a ako, tak prvé skúsenosti s cestovaním s veľkou pravdepodobnosťou získavali na cestách organizovaných cestovnými kanceláriami, alebo ich "inštruovali ich blízky, ktorí cestovali s CK.

 

Úspešne v hoteli, stojíte v rade na check in. Keď na Vás konečne príde rad, podávate pas recepčnému a ten na Vás spusti monológ. V prípade ovládania cudzieho jazyka mu porozumiete, že pre Vás nemá Vami objednanú izbu, lebo práve poslednú dal pánovi pred Vami. Ak nerozumiete, začínate byť nervózny a hľadáte kohokoľvek, kto by Vám mohol pomôcť. A je tu, stojí tam s logom CK na tričku a Vy viete, že je to slovenská CK, ktorej zájazd bol drahší ako ten, čo ste si zorganizoval Vy. Podídete k nemu a... ale veď to sme už spomínali.

 

Trpezlivo čakáte na delegáta CK, kým vybaví všetkých klientov cestovnej kancelárie. Ten napokon zistí u recepčného čo sa stalo a pomôže Vám, aby ste do druhého dňa nemuseli čakať na recepcii. Bývate v izbe úplne inej ako ste si objednali, bez výhľadu na more, ale ste konečne ubytovaní. Bum - piaty kompromis. Možno zajtra recepčný povie, že Vám Vami objednanú izbu dá. Už tam ale nebude delegát, takže si to musíte vybaviť Vy, alebo do konca dovolenky zostanete v izbe, ktorá je ešte lacnejšia ako tá, ktorú ste si objednali a ani sa Vám nepáči, ale čo už veď ste predsa ušetrili.

 

Dovolenka sa blíži ku koncu a Vy ste ju v tom lepšom prípade prežili v zdraví, v tom horšom ste museli vynaložiť všetko Vaše úsilie a zistiť, kde je v oblasti lekár, lekáreň, či klinika. Oddýchnutí či nie, treba si pozrieť na letenke správny čas odletu a byť v dostatočnom predstihu na letisku. Ako si zavolať taxi, príde načas aby ste stihli lietadlo? Stačí prísť na recepciu a poprosiť hotel o túto službu, ktorú si samozrejme nechá zaplatiť

 

Na letisku nájdete svoj check in, odovzdáte batožinu, nakúpite darčeky v duty free a druhý raz už tú chybu o hlade v lietadle nespravíte a na cestu si kúpite bagety a vodu.

 

Dovolenku máte za sebou s niekoľkými kompromismi, ale tak veď ste ušetrili. A naozaj ste ušetrili? Poďme si to zrátať.

 

Dovolenka na vlastnú päsť

 

Zoberieme konkrétny termin : 25.12.2020 – 1.1.2021 pre dve dospelé osoby a jedno 10 ročné dieta.

 

Hotel : Dana Beach 5* - ubytovanie na 7 nocí - 889€ - All inclusive s malou poznámkou, že môžu byť účtované dodatočné poplatky - a to teda budú - hotel v čase Silvestra poskytuje Gala večer a ten konkrétne v tomto hoteli stojí 179€ pre dospelú osobu a 89€ pre dieťa ( celkom milé prekvapenie pri prílete, čo poviete - ale toto Vám žiadny bloger nepovedal - no zabudol, ale jemu reklamáciu poslať nemôžete, takže zaplatíte, inak Vás neubytujú, je to totiž podmienka ubytovania práve v termíne obsahujúcom Silvester.

 

Letenky :

2x dospelá osoba - 593,34 €

1x dieťa - 296,67 €

Podpalubná batožina - 45€ jedna batožina o váhe 23kg ( ak si nedoobjednáte batožinu, tak buď Vám ju nevezmú do lietadla, alebo budete za každý kg zaplatiť pri check in 5 € (závisí od leteckej spoločnosti ) Cena spolu 980 € - [3 letenky a dve batožiny ( predpokladáme, že chcete ušetriť, tak sa zmestíte do dvoch kufrov všetci traja. Pri veľkej snahe možno aj do jedného, ale predsa len zo skúsenosti, reálnejší je počet 2 kufre pre tri osoby. ]

 

Silvestrovská večera a gala program : 2x 179€ + 1x 89 € ( toto je presne ten výdavok, o ktorom Vám žiadny bloger nepovie a viete prečo? Lebo nie je v priamom kontakte s hotelom, nedokáže pre Vás zabezpečiť služby v zahraničí tak, aby ste počas celej dovolenky boli v pohode a neprekvapil Vás takýto neplánovaný výdavok a aby ste sa mohli na niekoho spoľahnúť )

 

Taxi do hotela : v lepšom prípade 10€ 

Taxi z hotela: v lepšom prípade 10€ ( ak Vám službu spraví hotel rátajte 15€ a možno i viac.)

 

Cena celkom : 2336€ ( nezarátali sme jedlo do lietadla, lebo sme si povedali že chcete ušetriť)

 



Dovolenka prostredníctvom cestovnej kancelárie ( ceny boli porovnávané 15.novembra 2020)


Cena v našej CK  vrátane 24 hodinového servisu nášho delegáta a všetkých služieb hotela, leteniek, batožiny, transferov : 2391 €

 

Ušetrili ste 55€ - Veríme, že čas strávený hľadaním hotela, nervy spojené s prípadnými problémami Vám neprekážali i napriek hneď niekoľkým kompromisom a to sme uviedli len niektoré z nich.

 

My sme tu pre Vás pri výbere Vášho zájazdu a vieme Vám na základe Vašich požiadaviek vybrať dovolenku na mieru. S nami nemusíte robiť žiadne kompromisy, pretože my sme tu pre Vás i vtedy, keď ste v situácii, kedy potrebujete pomocnú ruku profesionálov. Častokrát vyriešime i zdanlivo nevyriešiteľnú situáciu a viete prečo? SKÚSENOSTI, PROFESIONALITA a ODBORNOSŤ. Toto sú tie čarovné slová, za ktoré áno, v niektorých prípadoch zaplatíte o niečo viac, ako keby ste si všetko vybavovali sami, ale rozdiel medzi pohodovou a stresujúcou dovolenkou to veríme vyváži.

 

Samozrejme vieme, že medzi nami sú ľudia, ktorí ovládajú jazyk, sú zbehlí v komunikácii či vo vyjednávaní a neobávajú sa prípadného problému kdekoľvek na svete. Sú zvyknutí na tento štýl cestovania, kedy sa musia prispôsobiť aktuálne vzniknutým situáciám, ktoré im neprekážajú a robiť kompromis za kompromisom. Sú to dobrodruhovia. Vieme ale, že medzi nami sú i ľudia, ktorí chcú zvoliť profesionalitu, skúsenosti, bezpečnosť či istotu a práve preto volia nás a verte či nie, i medzi nimi sú ľudia, ktorí sú zbehlí v tom všetkom, len majú radi svoje pohodlie alebo nemajú čas, pretože čas sú peniaze. Užijú si tak nikým a ničím nerušenú dovolenku v pocite bezpečia i niekoľko tisíc kilometrov ďaleko od domu.

 

A čo je toho celého záverom? Cestujte tak, aby ste z toho mali radosť. Je jedno kam pôjdete a či pôjdete cez CK alebo na vlastnú päsť. Musíte sa len tešiť z toho čo robíte a ako svoj čas trávite. My Vám na tejto ceste vieme určite pomôcť a ponúknuť istotu.  Je len na Vás, ktorú cestu si vyberiete. Nenechajte sa ale zlákať povrchnými informáciami blogerov, ktorí predovšetkým počítajú followerov.

 

www.happytravel.sk


 

Newsletter

Odoberajte naše novinky