•   |

Grécka kuchyňa

Chystáte sa na dovolenku do Grécka? Tieto jedlá by ste mali určite ochutnať!

Grécka kuchyňa

Plánujete dovolenku v Grécku? Chcete ochutnať a spoznať ich tradičnú gastronómiu? Prinášame Vám súhrn typických gréckych jedál, ktoré si môžete vychutnať v každej gréckej taverne či v reštaurácii sú pod názvom “estatório“. Ste milovníci pokrmov z rýb? Existujú reštaurácie “Psáro taverna”, kde nájdete predovšetkým jedlá z rýb.



            Grécka kuchyňa je ovplyvnená tureckou, talianskou a arabskou kuchyňou. Stredomorská klíma im umožňuje pestovať množstvo rôznych plodín. Gréci si tak potrpia na čerstvé ingrediencie. Typickou a zároveň najstaršou prísadou je olivový olej, ktorý nájdete takmer v každom pokrme.


            Ďalej sú to olivy (hlavne čierne, z mesta Kalamata), papriky, cukety, rajčiny, zemiaky, zelená fazuľa a okra. Známy je napríklad chlieb s olivami - eliopsomo. Z byliniek sa najviac využíva oregano, mäta, muškát. Pestuje sa tu nespočetné množstvo ovocia- pomaranče, citróny, melóny, figy, kiwi a ďalšie.



Svetoznámy je druh syru - feta, graviéra (vyrába sa na Kréte z ovčieho mlieka, inde zas z kravského), kasseri (polotvrdý syr z ovčieho mlieka). Jedlá sa podávajú takmer vlažné.





Grécke raňajky nie sú až tak bohaté /horúce mlieko, silná káva, suchár, olivy, či rajčina/, typickou destiatou je risogalo /ryžový puding posypaný škoricou/ či jogurt z ovčieho mleika s medom, večerné stolovanie býva už bohatšie.

 

Rhodos

Známy je svojimi chobotnicami na víne alebo medom, ktorý je prevoňaný tymiánom/šalviou. Avranies - miestny druh špargle, ktorá je varená na oleji, cibuli a zdobená je ľahkou omáčkou a citrónovou šťavu.

Ochutnať tu musíte určite melekouni (sladký sezamový med)

Pitaroudia - jedna z najobľúbenejších pochúťok na Rhodose (koláč vyrobený z pyré uvareného cíceru, zmiešaný je s množstvom nadrobno nakrájanej mäty, cibule, paradajok a formované je do guľôčok a pečie sa na oleji)

Na ostrove sa používa často rasca, ktorá vo zvyšku Grécka nie je až tak v jedlách bežná.

Odporúčame ochutnať miestnu pálenku Souma (vínovicova), víno od spoločnosti Embonas a Voloi me pligouri - miestne predjedlo, skladá sa z bulguru, mletého mäsa a paradajok

Karavoloi - slimáky, varené na olivovom oleji, s cibuľou, paradajkami, čerstvým korením, bobkovým listom a rascou.

Kos

Výnimočný je syrom Possa alebo vínnym syrom Krasotyri, ktorý sa pripravuje tak, že miestny kozí syr zreje ponorený v červenom víne a dodáva mu tak svoju povestnú chuť.


Lazarakia je druh bieleho pšeničného chleba pripravuje sa väčšinou v nedeľu /tradičný aj na Veľkú noc/ a je typický pre stredisko Lazaros.

Tradičný nápoj Kanelada je vyrobený zo škorice, cukru, citrónovej šťavy a klinčekov.

Tradičné Grécke jedlá:

Tzatziky - studené jedlo z jogurtu, uhorky a cesnaku. Pridáva sa olivový olej, ocot, kôpor.


 

Gyros - opekané korenené mäso (kuracie, bravčové, jahňacie), jednotlivé kúsky sa postupne odrezávajú a dávaju do tureckého doner kebabu alebo arabskej šawarmy, avšak najčastejšie sa v Grécku podávajú v pite (chlebová placka) - s rajčinami, cibuľou, tzatzikami.


 

Souvlaki - malé kúsky mäsa grilované na špajdle. Podávajú sa na špajdli, z ktorej sa priamo je, prípadne v sendviči pita spolu s obložením a omáčkami, alebo na tanieri ako príloha k pilafu.


 

Grécky šalát (choriatiki salata) - skladá sa z rajčín, papriky, uhorky, cibule, olív, syru feta a dochucuje sa oreganom a olivovým olejom.


 

Chorta - šalát z dusených špenátových listov, môže obsahovať aj morské riasy, dochucuje sa olivovým olejom a citrónom.

 

Taramosalata  - nasolené rybie ikry s cesnakom, cibuľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou z čoho vznikne ružová pasta, ktorá sa podáva s chlebom

 

Musaka (moussaka) - niekoľko na sebe kladených vrstiev pochutín, ktoré sú zapečené. Tri základné - plátky baklažánu, mletého jahniaceho mäsa, bešamelová omáčka. Ďalej sa pridávajú aj rajčiny, korenie a často krát aj zemiaky. Jedlo sa pripravuje aj v Turecku, na Balkáne a na Blízkom východe.


 

Pasticio - zapečené cestoviny so syrom, vajíčkami, mletým mäsom (môže byť aj bez mäsa) a bešamelovou omáčkou

 

Tyropita - taštička z lístkového cesta plnená najčastejšie fetou a vajíčkom

 

Spanakopita - taštička z lístkového cesta plnená vajíčkom, syrom a špenátom

 

Saganaki - slaný a aromatický grilovaný alebo vysmážaný syr

 

Dolmades - vinné listy plnené ryžou alebo zeleninou poprípade mäsom


 

Avgolemono - tradičná sviatočná polievka - kurací vývar, ktorý sa varí s ryžou, nesmie chýbať citrón a vajce

 

Fasolada - hustá fazuľová polievka

 

Baklava - vyrába sa z medu, lístkového cesta a vlašských orechov


 

Loukoumades - guličky alebo taštičky z cesta namočeného v mede a ochutené sú škoricou, smažia sa v oleji

 

Obľúbené sú ryby, slimáky, krevety a chobotnice.

Z nápojov je tradičné víno (typickým miestnym vínom je Krasí a Retsína) ouzo (anýzový likér destilovaný z vína a je ochutený rôznymi bylinkami - anýz, fenikel…), Metaxa (tradičná grécka pálenka), nesmieme zabudnúť aj na  grécku kávu, ktorá je poriadne silná.



Newsletter

Odoberajte naše novinky