•   |

Dĺžka letu na dovolenku

Lietanie je pre niekoho len spôsob prepravy, pre iného zážitok no niekomu naháňa strach a pocit úzkosti. Veríme, že Vy si lietanie užívate a už teraz sa tešíte na Vašu vysnívanú dovolenku.

Dĺžka letu na dovolenku

Dĺžka letov do jednotlivých destinácií

Chystáte sa na dovolenku? Ste zvedaví koľko času strávite v lietadle počas cesty do Vašej vysnívanej destinácie? Určite Vám odporúčame prečítať si tento článok. Pokiaľ uprednostňujete krátke lety, odporúčame Vám európske destinácie. Ak Vám o kúsok dlhší let nerobí problém a uprednostňujete skôr „exotickejšie“ destinácie so skvelými ultra all inclusive službami, vhodné sú pre Vás napríklad Turecko, Egypt alebo SAE, hovorí konateľ Happy Travel Roman Berkes.

Časy letov sú vždy uvádzané v miestnych časoch a tento fakt je potrebné brať do úvahy. Napríklad v Turecku je v lete časový posun plus jedna hodina (oproti nášmu času). Reálna dĺžka letu do Turecka je približne 2,5 hodiny, pri letových časoch je však rozdiel medzi odletom zo Slovenska a príletom do Turecka 3,5 hodiny (pretože v Turecku je o 1 hodinu viac) a pri ceste späť je časový rozdiel medzi odletom z Turecka a príletom na Slovensko 1,5 hodiny (pretože na Slovensku je v lete o 1 hodinu menej ako v Turecku). Teda predpokladané letové časy sú vždy uvedené v miestnych časoch, ktoré platia pre danú destináciu.

 V priloženej tabuľke uvádzame dĺžky letov do jednotlivých destinácií.

Destinácia

Odlet zo Slovenska

Letisko príletu

Dĺžka letu

Taliansko (Sicília)

Bratislava

Palermo, Catania

2 h a 15 min

Taliansko (Kalábria)

Bratislava

Lamezia Terme

2 h.

Bulharsko

Bratislava

Burgas

1 h 30 min

Grécko (Rhodos)

Bratislava

Rhodos (Diagoras)

2 h 30 min

Cyprus

Bratislava

Larnaka

3 h 20 min

Turecko

Bratislava, Piešťany, Sliač, Poprad, Košice

Antalya

2 h 30 min

Egypt

Piešťany

Hurghada

3 h 50 min

Spojené arabské emiráty

Bratislava

Dubaj

6 h

 

Do Talianska, Bulharska, Grécka, na Cyprus a do Spojených arabských emirátov lietame z Bratislavy. Do veľmi obľúbeného Egypta z Piešťan a do Turecka odlietame zo všetkých slovenských medzinárodných letísk – Bratislava, Piešťany, Sliač, Poprad i Košice. Vždy ide o priame lety.

Časový posun v destináciách

Nie všetky nami ponúkané krajiny ležia v rovnakom časovom pásme. Všeobecne platí, že čím ďalej na východ pôjdete, tým viac sa hodiny posúvajú smerom dopredu a časová odchýlka od nášho času je kladná (hodiny sa teda posúvajú smerom dopredu) a čím pôjdete ďalej na západ, tým je tam menej hodín ako u nás a hodiny smerom na západ sa posúvajú smerom späť (časová odchýlka od nášho času je smerom na západ záporná).

Na Slovensku a v celej EÚ používame systém striedania času, teda v zime používame tzv. zimný čas, v lete sme v tzv. letnom čase. Niektoré krajiny mimo EÚ však systém striedavého času nepoužívajú, preto môže byť časová odchýlka v lete a v zime rozdielna oproti nášmu času. Z uvedeného dôvodu prikladáme tabuľku, kde je znázornený časový posun v oboch ročných obdobiach v jednotlivých destináciách a ako prvé uvádzame leto, pretože do týchto štátov sa cestuje prioritne (nie však výhradne) v letnom období.

Destinácia

Časový posun v lete

Časový posun v zime

Taliansko

0 h

0 h

Bulharsko

+ 1 h

+ 1 h

Grécko

+ 1 h

+ 1 h

Cyprus

+ 1 h

+ 1 h

Turecko

+ 1 h

+ 2 h

Egypt

0 h

+ 1 h

Spojené arabské emiráty

+ 2 h

+ 3 h

 

Jediná destinácia, v ktorej počas celého roku nie je žiaden časový posun v porovnaní so Slovenskom je Taliansko. V letnom období nie je časový posun ani v Egypte, v zime je tam však časový posun +1 hodina, nakoľko v Egypte používajú celoročne rovnaký čas a u nás sa čas strieda. Časový posun + 1 hodina je počas celého roka v Bulharsku, v Grécku a na Cypre. Turecko má taktiež v lete časový posun + 1 hodina oproti nášmu času, v zime sú to však + 2 hodiny. Najväčší časový posun je v Spojených Arabských Emirátoch, kde si ručičky na hodinách posunieme v lete o 2 hodiny dopredu a v zime až o 3 hodiny dopredu pred naším časom.

Časový posun a jeho vplyv na čas príletu, odletu a dĺžku trvania letu

Ako vyplýva z vyššie spomenutého časový posun teda nehrá žiadnu rolu na reálnu dĺžku letu.  Táto informácia má len informatívny charakter o tom, koľko hodín je v danej destinácii kam letíte. Je to však veľmi dôležitá informácia z pohľadu Vášho odletu z destinácie domov, nakoľko ako sme už spomínali časy odletov sú vždy miestne časy a ak im nebudete venovať patričnú pozornosť, veľmi ľahko sa môže stať, že svoj let domov zmeškáte, alebo si počkáte na letisku o niečo dlhšie.

Uvádzame príklad (časy letov sú iba pre vysvetlenie tejto problematiky, nejedná sa o skutočné ani o predpokladané časy letov):

1. deň dovolenky: odlet Piešťany o 12:00 – prílet Antalya o 15:30 (miestny čas, čas na Slovensku 14:30, reálna dĺžka letu 2h. a 30 min.).

Posledný deň dovolenky: odlet Antalya o 10:00 (miestny čas, náš čas 09:00) – prílet Piešťany 11:30 (reálna dĺžka letu bude opäť 2 h. a 30 min.).

Časy letov sú teda uvádzané v miestnych časoch a dostanete ich v pokynoch cca 7 dní pred odletom.


Teraz je ten správny čas zamyslieť sa nad dovolenkou, lebo ako povedal Viktor Hugo : 


"Nič nie je tak silné, ako myšlienka, na ktorú dozrel čas."



Pozrite si našu aktuálnu najvýhodnejšiu ponuku zájazdov TU




Maroš Čaládik - Váš predajca zájazdov

Newsletter

Odoberajte naše novinky