•   |

Čo zbaliť do príručnej batožiny?

Niektoré veci sú natoľko cenné, že ich jednoducho nechcete uložiť do podpalubnej batožiny. Či už je ich hodnota peňažná alebo citová. Na takéto situácie slúži príručná batožina, ktorú môžete mať celý čas pod kontrolou. Okrem cenností si v nej svoje miesto nájdu aj všetky veci nevyhnutné pre váš komfort počas letu. Ak si však nie ste istí, či si danú vec môžete vziať so sebou, alebo cestujete po prvý raz, tu je pár pravidiel, ktorých sa držte a balenie pre vás bude maličkosť.

Čo zbaliť do príručnej batožiny?

Veľkosť a váha je dôležitá

Povolené rozmery príručnej batožiny sú u každej leteckej spoločnosti odlišné a menia sa aj s ohľadom na triedu, v ktorej cestujete. Do rozmeru batožiny nezabudnite započítať všetky vyčnievajúce časti ako kolieska či držadlá a rovnako prihliadajte aj na vôľu batožiny z textilného materiálu. Preplnená taška či kufor môže výrazne zmeniť svoj rozmer. Hmotnosť príručnej batožiny sa zvyčajne pohybuje od 5 - 10 kg. Tieto údaje sú vždy zverejnené na stránke príslušnej leteckej spoločnosti. Ak vaša príručná batožina prekročí uvedené rozmery, budete si za ňu musieť priplatiť a umiestniť ju do podpalubia ako registrovanú batožinu.




Všetko, čo potrebujete stále po ruke

Pokiaľ vás čaká niekoľkohodinový let nezabudnite si so sebou do lietadla vziať dobrú knihu, mobilný telefón či notebook. Tieto veci je však dobré mať pri sebe aj odhliadnuc od ich zábavného faktoru. S podpalubnou batožinou sa veľakrát nenarába v rukavičkách a technika by sa vám mohla poškodiť. Rovnako  teda do príručnej betožiny patrí aj fotoaparát, peniaze, doklady, dokumenty z CK, letenky či cennosti ako sú hodinky a šperky. Určite nezabudnite na lieky, ktoré musíte užívať. Ak by ste si po prílete nedopatrením zamenili batožinu, takto ich budete mať stále po ruke.


Tekutiny len s prísnym obmedzením

Pokiaľ si do lietadla chcete vziať nejakú minerálku či destilát na posilnenie nervov, zakúpte si ho až v bezcolnej zóne. Pokiaľ sa dostavíte na kontrolu s tekutinou s objemom väčším ako 100 ml, pravdepodobne vám bude zabavená. Kozmetiku ako krémy, sprchové gély, pleťovú vodu či zubnú pastu musíte mať uloženú v priehľadnom uzatvárateľnom vrecku a nádoby, v ktorých sú umiestnené nesmú presahovať už spomínaných 100 ml. Maximálny objem všetkých tekutín v príručnej batožine je 1 liter. Všetku kozmetiku a tekutiny musíte pri kontrole bez vyzvania predložiť kontrole.




Tieto veci do príručnej batožiny nepatria

Niektoré veci sú však v príručnej batožine prísne zakázané, a to aj napriek tomu, že ich v bežnom živote považujete za neškodné. Manikúru a všetky ostatné ostré predmety vložte do podpalubnej batožiny, inak sa s nimi budete môcť rozlúčiť a poputujú rovno do koša kontrolórov. Zapaľovače je možné prepravovať len takpovediac na tele cestujúceho, to znamená napr. vo vrecku. Ide totiž o nebezpečenstvo samovznietenia, ktoré v prípade, že máte zapalovač po ruke viete uhasiť, ale v prípade podpalubnej či dokonca príručnej batožiny to môže byť život ohrozujúce, keď sa oheň začne šíriť bez nášho vedomia. Toto však už neplatí na parfumy či iné darčekové predmety zakúpené v bezcolnej zóne. No a o tom, že na palubu lietadla nepatria zbrane a ich repliky, už ani nemusíme hovoriť.

Takto bez zbytočného stresovania si cestovanie naplno užijete a nič nebudete musieť riešiť na posednú chvíľu.


Teraz už len vybrať dovolenku : -) Pozrite si našu aktuálnu ponuku najvýhodnejších zájazdov, 

Newsletter

Odoberajte naše novinky