•   |

Mesto Alanya - zaujímavosti

Mesto Alanya - zaujímavosti

Mesto ALANYA – zaujímavé miesta

 

Alanya je moderné mesto obklopené pohorím Taurus ponúka svojím návštevníkom všetko - od čistého mora, cez historické pamiatky až po atmosféru rušného mesta s obchodíkmi a bazármi. V tomto živom meste nájdete množstvo hotelov, palmovú promenádu a príjemnú stredomorskú atmosféru.


Nachádzajú sa tu dve pláže, jedná z nich je slávna Kleopatrina pláž, ktorá je ocenená modrou vlajkou za kvalitu. Pláže sú od seba oddelené útesom, na ktorom je postavená miestne pevnosť. Obe obmýva Stredozemné more, západnou plážou je Kleopatrina a východná pláž začína v prístavnej oblasti a tiahne sa smerom k menšiemu stredisku Mahmutlar.


Ponúkame Vám pár tipov, ktoré zaujímavé miesta by ste mali navštíviť v tomto obľúbenom letovisku či v jeho okolí.



Hrad Alanya – hrad sa nachádza na poloostrove na vrchole 250 metrov vysokého kopca a pochádza zo 14. storočia a je z neho krásny výhľad na okolie. Hradby majú dĺžku cca 6km. V hrade je dnes múzeum.



 

Červená veža (Kızıl Kule) – 33 metrov vysoká veža sa vypína pri brehu Stredozemného mora, postavená bola preto, aby chránila mesto pred nepriateľmi. Pomenovanie červená, má pre svoje sfarbenie, červené tehly.

 

Jaskyňa Damlatas – kvapľová jaskyňa nachádza sa pár desiatok metrov od hradu. Vek jaskyne sa odhaduje na približne 15 000 rokov. Návšteva je vhodná najmä pre osoby s nealergickou astmou. Vzduch má 10x viac oxidu uhličitého ako normálny a je tu 95% vlhkosť vzduchu.

 

Jaskyňa Dim – kvapľová jaskyňa je bohatá na stalagmitovú a stalaktitovú výzdobu a nachádza sa 12km od Alanye na svahu pohoria Cebel-i Reis. Jej vek sa odhaduje na milióny rokov.

 



Vodopád Kurşunlu – 18 metrov vysoký vodopád vytvára rieka Aksu, vodopád obklopuje nádherný borovicový les. Zároveň sa nachádza vodopád v národnom parku Kursunlu a je vzdialený zhruba dve hodiny od Alanye.

 



Sapadere – malá dedinka v pohorí Taurus, za ktorou je kaňon Sapadere. Sú tu vybudované drevené chodníčky popri vodopádoch. Jeho dĺžka je 800m a výška 400m.

 



Kleopatrina pláž dlhá približne 2km je najobľúbenejšou plážou v Alanyi. Ako sme už vyššie spomínali, je ocenená Modrou vlajkou za kvalitu a čistotu vody. Názov pláže je podľa legendy  preto taký, pretože sa tu kedysi kúpala kráľovňa Egypta – Kleopatra.

 



lanovka (Teleferik Alanya) – atrakciou mesta je aj lanovka, ktorá Vás vyvezie až na hrad. Naskytne sa Vám pohľad na okolitú prírodu, šíre more či mohutné kopce.

 

vyhliadková plošina (Seyir terasi)- ide o miesto z ktorého môžete vidieť celé mesto. Nachádza sa tu takisto obrovský nápis „ I LOVE ALANYA“. Miesto sa využíva aj na piknik či ako relaxačná zóna.

 

zábavný vodný park – Aquapark WaterPlanet je jedným z najväčších aquaparkov v oblasti. Rozlohu má približne 6500 m2 a kapacitu 2000 ľudí. Vzdialený je 40 km od Alanye. Disponuje s 24 šmýkačkami, 7 bazénmi, vlnovým bazénom, vodným futbalom, raftingom na 300m trati s umelými vlnami, bungee jumpingom z výšky 70m. Okrem iného je tu diskotéka, reštaurácie a ďalšie zaujímavosti.

 

delfinárium Alanya  - Sealanya – je vzdialené 20 km od Alanye

 

piatkový trh – Cuma Pazar – trh je v Alanyi slávny pre svoju typickú atmosféru

 

park v Alanyi – príjemné relaxačné miesto, udržiavané a plné zelene, nájdete tu detské ihrisko či fontány

 

Nakupovať v Alanyi je možné na hlavných triedach, ktorými sú ulice Atatürk Blv, ulica Damlataş Cd alebo prístavná İskele Cad (Rıhtım Cad). Na spoznanie celého strediska sa dá využiť turistický vláčik, ktorý v pravidelných intervaloch vyráža od Červenej veže.

 

Najobľúbenejšie hotely v meste Alanya


VYBERÁME PRE VÁS



Kleopatra Life

-       Moderný mestský hotel

-       Bazén

-       All inclusive

-       Priamo pred hotelom Kleopatrina pláž (potrebné je prejsť cez miestnu komunikáciu

 

Kleopatra Ada Beach

-       Mestský hotel

-       Bazén

-       All inclusive

-       Plážový bar

-       Priamo pred hotelom Kleopatrina pláž (potrebné je prejsť cez miestnu komunikáciu

 

 

Newsletter

Odoberajte naše novinky